با ترس کودکم چه کنم؟

با سلام پسرم اصلا ترسو نبود،ولی یکماه پیش یه برنامه کودک میبینه که سگ تو خواب راه میره و پتوش که روش همه فکر میکنند شبح اومده،پسرم برنامه کودک ترسناک دیده در حدشبکه پویا ولی اصلا نترسیده نمیدونم چرا اینقدر با این ترسیده و هر روز بدتر میشه،از سایه خودشم ترس داره،حتی تا آبخوری هم نمیره،چیکار کنم؟

0

طبیعی است چون کودکان زیر 10 سال درک دقیقی از معانی انتزاعی منتقل شده در فیلمها را ندارند! البته میتوان تامدت کوتاهی از روش اطمینان بخشی و ایمن سازی و توضیحاتی در سطح فهم کودک در ارتباط با صحنه ترسناک استفاده کرد؛ اما مواجهه مرحله یه مرحله، نظامدار و مستمر از بهترین راههای غلبه بر ترس در کودکان و بزرگسالان است. بگذارید کودک از ترسهای خود حرف بزند و یا آنها را نقاشی کند؛ البته برای اینکار لازم است والدین نه ترس کودک را نادیده و یا بی اهمیت بگیرند و نه اضطراب خود را از ترس کودک به او انتقال دهند! در این روش کودک با مشاهده و الگو گرفتن از دیگر کودکان و یا در قالب بازیهای نمادین با عامل ترس خود روبرو میشون و اضطراب آنها به مرور فروکش میکند؛ برای اینکار از روانشناس مجرب در حوزه کودک و یا فوق تخصص روانپزشکی اطفال کمک بگیرید. همین طور به عنوان منبع خودیاری بخش غلبه بر ترس کودکان از کتاب (چگونه با کودکم رفتار کنم، نوشته دکتر گاربر) را مطالعه بفرمایید.

دکتر سبحان پورنیکدست

دکترای تخصصی روانشناسی (متخصص CBT)عضو هیات علمی دانشگاه ( ونک - کرج)
دکتر سبحان پورنیکدست
4

راهکارهایی در مواجهه با ترس کودکان واکنش و رفتار درست والدین در مقابل کودکی که از تاریکی می ترسد، باید این طور باشد: «می دونم که ترسیدی، بیا بریم ببینیم چه چیزی تو را ترسانده!» با روشن کردن چراغ و بررسی هر شی و حتی سایه هایی که در تاریکی ایجاد می کنند، به فرزندتان آرامش و اطمینان خاطر بدهید هر آنچه در روز و روشنایی وجود دارد، در شب تاریک هم هست. سایه بازی کردن در اتاق تاریک یا نیمه تاریک نیز برای گذر از دوره ترس بچه هاست. اگر خود شما یا همسرتان از تاریکی می ترسید، امکان دارد کودک این رفتار نامناسب شما ترس را به بچه ها هم القا کند بنابراین به درمانگر مراجعه و این ترس را که جزو اختلال های اضطرابی است، درمان کنید. درمان اصلی ترس ها، از هر نوع باشند، حساسیت زدایی تدریجی است. درمانگر از شما می خواهد تصور کنید در جای تاریکی هستید و کمک می کند در ذهنتان به چیزهای قشنگ، آرامش و سکوت نهفته در تاریکی بیندیشید. با این تمرین روزی می رسد که در محیط تاریک واقعی هم بتوانید بر ترس خود غلبه کنید. این ترس در کودکان باید تا دوره دبستان از بین برود وگرنه دیگر جزو پدیده های رشدی و طبیعی نیست و به بررسی نیاز دارد. اگر کودک شما خواب های ترسناک یا کابوس می بیند و از آن می ترسد، کافی است مانع حرف زدن او و تخلیه هیجان هایش نشوید. اگر صبح روز بعد می خواهد درباره کابوسش بگوید هم شنونده باشید تا شاید بتوانید موضوع و علت اصلی کابوس ها را از همین طریق پیدا و رفع کنید. افکار و احساسات سرکوب شده معمولا در رویا ها نمود پیدا می کنند. بچه 5 ساله تفاوت خواب و واقعیت را می داند اما اگر برای کودک زیر 3 سال این اتفاق بیفتد، قضیه متفاوت خواهدبود. بچه های زیر 3 سال تفاوت خواب و واقعیت را نمی دانند و حتی بعد از باز کردن چشم ها و در حالی که در آغوش شما هستند، حس می کند همچنان خواب است. به همین دلیل امکان دارد جمله هایی مانند «نه! نمی خوام خرسم را به علی بدهم» بگوید و با گریه حتی دستش را دراز کند که خرسش را بگیرد. او را در آغوش بگیرید، ببوسید و بگویید: «خواب دیدی عزیزم!» تدبیری بیندیشید در قصه هایی که در طول روز برایش می خوانید با مفهوم خواب دیدن و تفاوت آن با واقعیت تا حدی آشنا شود. بهتر است کابوس دیدن و وحشت های شبانه بچه ها را با نگاه وسواس گونه ننگرید و اجازه دهید این اختلال های خواب طی شوند، مگر اینکه تکرار شوند و زندگی شما را مختل کنند اما در مورد اختلال های اضطرابی و ترس های مختلف لازم است حتما بررسی انجام و عکس العمل مناسب و به موقع نشان داده شود تا این ترس و اضطراب ها ریشه دار نشود.

دکتر مهدی قاسمی

متخصص اعصاب و روان - روانپزشک و روانکاو
دکتر مهدی قاسمی
0

با سلام واحترام، توصیه میکنم جهت بررسی دقیقتر و راهنمایی های لازم به همکاران فوق تخصص روانپزشکی کودکان مراجعه حضوری داشته باشید.

دکتر نوح افشار

متخصص اعصاب و روان - روانپزشکمشاوره ازدواج وخانواده ، خانواده درما...
دکتر نوح افشار
0

با سلام مقابله با ترس کودکان احتیاج به درمان تخصصی دارد شما میتوانید در غالب بازی و داستان راجع به ترسهای او صحبت کنید،احساسات کودک خود را بکشید بیرون و بعد فکر پشت اون ترس و احساسات رو در بیارید در قصه سعی کنید داستان در غالب سوم شخص باشد تا کودک شما مقاومت نکند و در داستان راهکارهای مقابله با ترس رو به کودک بیاموزید حتما به یک بازی درمانگر مراجعه کنید .

دکتر مونا فلسفی

روانشناس کودک
دکتر مونا فلسفی
0

شیوه مناسب روبرو شدن با این ترسها با کار بر روی فکرها و تنظیم هیجان کودک اتفاق می افتد که در محیطی تخصصی امکان پذیر است. لطفا از درمانگر کودک کمک بگیرید به بهترین شکل ترسها از بین خواهند رفت .

سارا امیریان

روانشناس کودک و نوجوان
 سارا امیریان
0

سلام به شما. سعی کنید به کودکتان نزدیک تر شوید و حس امنیت بیشتری در او ایجاد کنید. عوامل تنش زای دیگری که در زندگی شماست را شناسایی و کنترل کنید. وقت بیشتری در کنار کودکتان بگذرانید و این حس اطمینان را به او منتقل نمایید که خطری تهدیدش نخواهد کرد. در صورتی که مساله حل نشد به همکاران فوق تخصص روانپزشکی کودکان مراجعه نمایید.

دکتر مسعود نامجو

متخصص اعصاب و روان - روانپزشکدرمان بدون دارو با RTMS
دکتر مسعود نامجو